Vakre Genesaret, ligger der blank og speiler seg i sola. Kan det bli bedre? Vi skal på båttur, så dette blir en flott dag. Men vi har hørt at sjøen kan være lunefull, og plutselig kan det blåse opp til storm, slik det gjorde en dag for lenge siden... Men ikke i dag...
Vi er klare for avreise kl 08:15, og sjåføren styrer mot vestsiden av Genesaretsjøen. I dag skal vi holde oss rundt sjøen, for her er det mye å se og oppleve, her hvor Jesus tråkka rundt i sandalene sine for 2000 år siden. Spennende!
Sjøen med de mange navn
Jeg skjønner at jeg ikke har fulgt skikkelig med i bibelhistoria, for ikke visste jeg at Genesaretsjøen har mange navn. Iallfall så har jeg ikke tenkt skikkelig over det. Genesaretsjøen er jo greit, det var der Jesus og disiplene var mye, men at Tiberias-sjøen og Galilea-sjøen også er den samme sjøen, var nytt for meg. Tiberias kommer nok av at byen Tiberias ligger her og Galilea kommer vel av regionen. Og Jesus sjøl, han kalte sjøen for Kinneret, så det er nok det lokale navnet.
Ca. midtveis oppe langs Genesaretsjøen kjører vi gjennom byen Tiberias. Stefan sier det er en liten by med en handlegate, og ikke så veldig mye mer, men vi skal stoppe der på hjemveien hvis noen vil innom å handle.
Vi er framme ved kibbutzen Ginnosar. Her er det et lite museum, hvor vi skal høre om båten som er funnet her, men først skal vi på båttur.
Det er vakkert rundt sjøen og store busker med røde blomster lyser opp. Jeg foreviger en silkehegre som spaserer i strandkanten og store palmer følger oss på piren ut til båtene. Det er nok ingen liten fiskebåt vi skal ut med, men en skikkelig solid trebåt, som bærer navnet "Moses". Den har nok kjørt mange turer her på Genesaretsjøen, og er tilpasset turistene som vil oppleve stedet.
Ferden starter som seg "hør og bør" med heising av det norske flagget, mens nasjonalsangen spilles over høytaleranlegget. Siden vi har flere svensker med oss, følger den svenske nasjonalsangen like etter, så det blir både "Ja vi elsker" og "Du gamla du fria", og vi synger med.
Stefan forteller litt om sjøen og områdene rundt her, og peker opp mot "Saligprisningens berg", hvor Jesus holdt Bergprekenen. Det blir neste stopp på reisen vår i dag.
En sjø med rik fiskebestand
Genesaretsjøen er Israels største ferskvannsinnsjø. Omkretsen på vannet er 53 km, den er 21 km lang og 13 km bred. Maks dybde er 41 meter, og sjøen ligger 209 meter under havoverflata.
Sjøen er rik på fisk og har lange tradisjoner for fiske. Genesaret har ni forskjellige kjente fiskeslag, og den vi kjenner best er Peters-fisken (St.Peter's fish), som også er den mest populære her nede, og som tilbys i restaurantene. Fisken har hele 5* på oversiktskartet over fiskeslag fra "Sea of Galilee", sammen med "Grå multe" (Grey Mullet), som har like mange stjerner, og også er en god matfisk.
Når vi snakker om fiske, må det sies at det ikke fiskes så mye i dag. Stefan forteller at det har blitt drevet for hardt fiske gjennom mange år, så nå er fiskebestanden truet og aktivt fiske har roet seg ned.
Den "store" fiskefangsten
En fra mannskapet dukker plutselig opp og har kledd seg ut i klær fra Jesu tid, og kommer gående med et garn som han kaster ut fra båten. Han prøver to ganger, men får ingen fisk. Kanskje han burde ha forsøkt å kaste garnet ut på andre siden av båten? :)
Etter denne oppvisningen, leser Johanna Bjurenstedt fortellingen om "Peter og den store fiskefangsten"(Luk. 5; 1-11) og deretter "Jesus stiller stormen". (Matt. 8:23-27.) Maria Gustin Bergström synger et par sanger akkopagnert av Hans Inge Fagervik.
Båt-reisen vår nærmer seg slutter og vi synger "Put you hand in the hand of the man who stilled the water". Det er spesielt å synge akkurat denne sangen her ute, hvor dette skjedde.
Vi har en flott dag i dag, med blikk stille og "flatt hav", men det er ikke alltid sånn her på Genesaretsjøen.
Genesaret - også storm og uvær
I følge Wikipedia får "Genesaretsjøen tilsig av vann fra underjordiske kilder, men hovedkilden er Jordan-elva fra nord. Innsjøen ligger dypt inne i den nordlige delen av "den afrikanske riftdalen", og pga sin lave høyde i denne dalen, og det faktum at den er omkranset av en del høydedrag, har innsjøen en tendens til å bli rammet av plutselige og voldsomme stormer. (Herav historien fra NT om da Jesus stiller stormen.) Faktisk så er et av hovedtrekkene med innsjøen dens alltid skiftende preg", står det å lese i Wikipedia.
Han svarte: "Hvorfor er dere redde - dere lite troende!" Så reiste han seg og truet vindene og sjøen, og det ble blikk stille. Mennene undret seg og spurte: "Hva er dette for en? Både vind og sjø adlyder ham!"
Vår opplevelse på Genesaretsjøen er over, og jeg tar med fotoet av dette vakre maleriet av "Jesus stiller stormen", som jeg har "hentet" på maleriutstillingen til natur-maleren Jan Petter Bratsberg, i Ibsenhuset, Skien, januar 2020.
Sånn kan det også være her, og etter å ha lest hvorfor det skifter så fort, er det lett å skjønne at denne historien er sann. Uansett - vi var heldige med været! :)
Den gamle 2000 år gamle båten
Før vi setter oss i bussene igjen, tar vi turen innom museumet her, og får høre historien om den gamle båten som ble funnet, fra Jesu tid. Det var visstnok to brødre fra denne kibbutzen som i 1986 oppdaget en båt som lå begravet i sanden i Galilea-sjøen. Den ble tatt opp og etterhvert plassert her på dette museet, og er bevart slik den var den gang.
Mest sannsynlig gjorde ikke Jesus bruk av denne båten, men han var nok i lignende båter, og dette er nok båttypen de refererer til i evangeliene.
Neste stopp for oss er Saligprisningens berg, hvor Jesus holdt Bergprekenen. Blir du med videre?
Fikk du med deg starten på reisen vår?
Comments