top of page
Forfatterens bildeLadybird

En smak av paradis på vestlandet!

Oppdatert: 5. des. 2020

Vi nærmer oss målet på vår reise langs Nordsjøvegen, - nemlig Flor & Fjære på øya Sør-Hidle utenfor Stavanger. Dette er kanskje den vakreste hagen i nord-Europa? Jeg har gledet meg lenge... og endelig skal jeg få oppleve dette fantastiske blomsterfloret. Har du vært der? Hvis ikke, - planlegg en tur da vel...


Vi ankommer hotellet vårt i Stavanger i passelig tid til avreise til paradis-øya. Vi har booket turen vår til kl. 17:00, og båten "Rygerdronningen" går fra Strandkaien i sentrum, som bare er en liten spasertur i det fine været. Det begynner å bli noen år siden jeg var i Stavanger nå, og jeg skulle gjerne hatt litt mere tid til å utforske denne fine byen.

Vi ankommer kaia, og båten er på vei inn. Etter at den har tømt besøkende fra dagens første tur (kl. 12:00), er det vår tur til å gå ombord. (De som dro ut kl. 13:30 er fortsatt der ute, for hele turen tar fem timer.) Vi blir sjekket at vi er registrert, og i det vi entrer landgangen, blir vi igjen møtt av spritflaska! Alle får en sprut, så dette tar de alvorlig. Dette er en stor båt, og vi har kjempegod plass, så dette føles trygt og godt. Det blir en behagelig tur som tar ca. 30 minutter.


Den frodigste Paradis-øya i nord

Vi blir delt i grupper, og Lise, som hører til tredje generasjon i "hagefamilien", tar oss med på en 20 minutters tur, hvor ho forteller historien om hvordan dette stedet ble til. Ja, - for det er nemlig ikke bare en hage, - det er mange... Det første som slår meg når jeg går inn i hagen, er den enorme, fantastiske lukten fra alle blomstene. Det er veldig spesielt og unikt med så mange blomster på ett sted. Dette må vel være en fest for sansene!


Vi går gjennom Palmehagen, og kommer opp til Ørkenhagen, hvor det er kaktus og sukkulenter og skrinn jord. Her stopper Lise, og starter fortellingen...


Fra en forblåst holme til palmehage

Det hele startet i 1965 da hennes besteforeldre, Åsmund og Else Marie Bryn, kjøpte husmannsplassen "Mangela" ytterst på øya Sør-Hidle, hvor de bygde en familiehytte. Det var forblåst og ingen vegetasjon her. Åsmund var gartner, og da han i 1987 ble uføretrygdet, begynte han å plante furutrær mot vinden og anlegge små hager på området, som en form for rehabilitering. Men det stoppet ikke der...



De fikk en idé og så plantet de bare mer og mer, og i 1995 åpnet sønnen og svigerdattera, Olav og Siri, parken og restauranten for de første gjestene. Nå har tredje generasjon, Endre Bryn Hidlefjord, overtatt. Hele familien er med på dette, og de får stadig nye visjoner og idèer til fornyelser.


Vi forlater Ørkenhagen og beveger oss gjennom Bambushagen og inn i Japanhagen. De har virkelig klart å drive fram bambus her hjemme, eksotiske planter og til og med bonsai-trær. Lise forteller at Endre, broren hennes, elsker å klippe trærne, så han går alltid rundt med saksa. Han har også begynt på furu-trærne i parken, og det er ikke uvanlig at han kan klippe litt, også når han guider.



Vi nærmer oss Hagestranda, og Lise forteller at dette er hennes favorittsted. Det er ikke vanskelig å skjønne, for her kan en virkelig drømme seg helt bort. Det ser nesten ut som et postkort fra sydlige strøk. Bare se...



50.000 kvadratmeter med hager, strender og fossefall

Da Flor & Fjære åpnet i 1995 var hagen på 5.000 kvm. 20 år senere er hagen blitt en park med hele 10 hager, på totalt 50.000 kvm, inkludert flere fossefall og strender. Rundt om i parken er det små sittegrupper, til gjestenes benyttelse. Det er så vakkert her, at det er vanskelig for meg å velge ut noe jeg kan ta bilde av. Helst vil jeg ta bilde av alt!


Vi går innom Staudehagen, som er nesten helt gul akkurat nå. Videre til Rosehagen. Innimellom blomstene er det irrgrønne plener, og hele 13 robot-gressklippere jobber hele dagen med å trimme plenene. Lise sier at det gir de aller fineste plenene.



En eksplosjon av farger, inspirert av regnbuen

I folderen vi får utdelt ved ankomst, står det at det er Olav Bryn og sønnen Endre Bryn Hidlefjord som designer parken år etter år. De bruker vinterhalvåret på å tenke ut nye kombinasjoner, finne nye planter og blomster og ser etter nyanser som ikke er blitt prøvd før. Resultatet er fargesprakende, og de legger ikke skjul på at inspirasjonskilden er "regnbuen".


Lise forteller at hvert år må de grave opp alle løkene, og alle de eksotiske plantene som ikke tåler overvintring her nord, de graves opp og fraktes til drivhus på fastlandet. Det er en stor jobb som må gjøres hvert år, så nå er de i gang med å bygge et kjempe-drivhus, en "tropisk hage", som etterhvert skal åpnes med vekster og restaurant, men også tjene som drivhus og lette arbeidet, så de slipper overfarten med båt hvert år.


50.000 sommerblomster hvert eneste år

Vi har kommet til Blomsterhagen, og her det et vell av sommerblomster. Begonia, pelargonia, Flittig Lise, ja vi kjenner mange og kan nesten ikke se oss mett. Lise forteller at de planter ut hele 50.000 blomster hvert år, og prøver å bytte litt på sortene. De fleste blomstene blomstrer ikke lenge, men det kommer nye hele tiden. Det gjelder å plante sånn at det alltid er noen som blomstrer og avløser hverandre. Da er vår runde over og det er tid for middag i restauranten. Takk til Lise for flott guiding!


Middag - inspirert fra hele verden

Til vanlig er det buffet, men siden det er som det er i år, blir vi servert ved bordene. Like greit det. Vi starter med en kremet fiskesuppe med hjemmelaget brød og Kviteseidsmør. Hovedretten er ovnsbakt, lokal kylling og svinenakke, servert med søtpotet (de var nok tomme for jeg tror vi fikk mandelpoteter) og rødbeter, urtesaus fra Peru og ingefærsjy. Det smaker med mat nå. Desserten er kuleis fra kiosken på utsiden og alle får en liten tv-kanne med kaffe "to go". Så den kan nytes på en av de koselige sitteplassene rundt i parken.


Så er det tid for vår private vandring. Vi finner oss et koselig sted og nyter vår is og kaffe og deretter flyr fotografen en runde på egenhånd.


Dette er et supert sted å ta med familie og venner. Det er et perfekt turmål for bedrifter, og stedet kan ta imot hele 100 konferansedeltagere. Det er kanskje noe å tenke på? Selveste dronning Sonja har feiret 70-års dagen sin her og noen har feira sin viktigste fest i livet her på Flor&Fjære, nemlig bryllupsdagen. Mange har tatt turen, for hele 35.000 besøker stedet hver sommer.


Turen må bestilles på nettet, på Flor&Fjære's hjemmeside. Det er tre avganger hver dag, du betaler en pris og får ferje-turen og lunsj eller middag inkludert. Og sesongen 2020 varer fra 19. mai til 27. september. Dette kan virkelig anbefales!


"Det første Gud gjorde var å anlegge en hage". (Sitat av Francis Bacon 1561-1626.)


Flor & Fjære - et fantastisk sted som anbefales på det varmeste!

Klokka 21:30 presis går vår båt tilbake. Vi har ikke stresset, men kost oss masse. Vi er mettet etter en fantastisk dag med mange, gode inntrykk. Var det noen som kalte dette stedet; "En smak av paradis"? Jeg tror det er sant...




Vil du se starten på reisen vår, og andre flotte reisemål langs ruta? Klikk her!

Stavanger og hjemturen over Suleskar. Klikk her!





Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page