top of page
Forfatterens bildeLadybird

Ferie-soning i det gamle fengselet

Oppdatert: 1. mai 2021

Mandal gamle fengsel, eller "The Old Jailhouse", er et spesielt gjestehus, eller nærmere bestemt hostel! Her har du alt du trenger for en natt eller to på cella, og noen "medfanger", det må du regne med...

Et ønske om å tilbringe noen døgn i et gammelt fengsel var ikke det som sto på "to do" lista mi for ting jeg vil oppleve før jeg dør, - men når det er sagt må jeg innrømme at det var en fengslende opplevelse!


Arresten og tinghuset på Sanden

Den gamle tingstuen og fengslet ble bygd i 1784 da Fredrich Friedrichson var sorenskriver i Mandal. Byggmester og murmestre ble hentet fra England. Oppe var det tingstue og mindre kamre til "ærlige arrestanter", men i kjelleren var det celler til forvaring av "livsfanger". Tingstua har også vært brukt til gudstjenester da den gamle kirken på torvet brant i 1810, og senere til kommunale møter. I 1982 ble tingstua, som er fredet, overført til Mandal kommune. I 2013 solgte de bygningen, og nå har det blitt foretatt en antikvarisk renovering og eierne leier ut stedet. De fire cellene i kjelleren har blitt hostel for en natt eller to for nysgjerrige turister som ønsker en spennende og litt annerledes overnatting.


Fiskern's årlige Mandals-tur

Det har seg sånn at Maldalselva lokker hver eneste sensommer, og "laks-enka" får alltid være med en tur. (Det kan du lese om her.) Vi har pleid å overnatte litt rundt omkring, men i år kom jeg over dette "fengslende" stedet på Airbnb, og det pirret nysgjerrigheten, jeg skal innrømme det. Etter litt frem og tilbake slo jeg til, - her skal det sones i to døgn!

Vi ankommer Mandal utpå ettermiddagen og finner greit fram til Ytre Sandgate 22, hvor vi får tilgang via en nøkkelboks. Et kjempegreit system, sikkert og ordentlig.


Vi låser oss inn og en litt innestengt kjeller-lukt slår i mot oss, og det er ganske så mørkt her nede. Dette har uten tvil vært et fengsel, ingen betviler det, der dørene til cellene står på gløtt og vitner om fordums tider. Vi kommer inn i et langt, og ganske smalt oppholdsrom. Den gamle ytterveggen i mur er beholdt som den var, med litt gammelt treverk inne i veggen noen steder. Det første som slår oss da vi til slutt finner lysbryteren, som befinner seg høyt oppe på veggen i motsatt ende av der vi kommer inn, at det igrunnen er ganske så hyggelig her inne.


Den oransje sofaen lyser opp rommet

Blikkfanget er den oransje sofaen hvor du kan sitte og se på TV. Her i oppholdsrommet er en åpen kjøkkenløsning med alt du trenger for oppholdet, i tillegg til komfyr, kjøleskap, kaffetrakter, en oransje presskanne og vannkoker. I kjøleskapet har hver celle fått sin egen hylle. Her er et koselig kjøkkenbord fra Ikea, med tre stoler og et par oransje gerbera-blomster som matcher sofaen og gjør rommet enda hyggeligere. I hjørnet ved døra ut til bakhagen (luftegården) står en gammel stol med fantastiske utskjæringer av en kvinne og en mann. Her er bad med dusj og vaskemaskin, og et toalett ved inngangen. Alt er gullende rent. Til å være hostel er dette bra!



Gjesteboken ønsker oss velkommen

På det lille bordet under TV'en ligger gjesteboka, hvor de som har lyst kan skrive en liten hilsen etter soningen. Her ligger info om stedet og litt praktisk informasjon og en hilsen fra familien Vigesdal, som er vertskap på stedet; "Vi håper du vil trives i fengselet vårt. En måte å ta vare på en gammel bygning som er fredet, er å bruke den. Selv om vi bare har noen få rom, har vi ønsket å gjøre den tilgjengelig for deg som ønsker et spesielt overnattings-alternativ i Norges sydligste by. Vi håper du vil kose deg i Mandal".


Franskmenn som "medfanger" første natta

Vi henter sengetøy i lintøy-rommet på nr. 7, og finner oss til rette i celle nr. 4, som skal være vår plass i to døgn. Deretter bærer det opp i elva for "fiskeren og hans fru". Vel tilbake etter mørkets frambrudd er vi glade for at vi har vært her tidligere på dagen. Det er sekkende mørkt og litt spesiell atmosfære. Under kveldsmaten blir dørlåsen vridd om og inn kommer et fransk-talende par. De sier ikke stort, og ikke er det så lett å få noe ut av dem heller. Vi forter oss med maten, rydder opp og lar paret overta rommet. Vi inntar cella vår for natta.


Celler med enkel komfort

Det finnes fire celler som hver har plass til to gjester. Celle 1 - 3 har køyer av metall. Det er et klesskap, en liten pult og en stol på de smale rommene. Celle 4 er det eneste med dobbeltseng, og jeg er glad vi valgte det. Senga tar hele rommet, så det er kun et lite skap og litt plass til et par vesker og noen sko på gulvet, men vi skal jo bare sove her, så det gjør ingenting. Madrassene er til gjengjeld supergode!



Annerledes den gang...

Den gang det var livstidsfanger her, var cellene enkle, kun en brisk, en stol og et lite bord. Maten fikk de servert gjennom den lille luka i den tykke døra, i tillegg til at de sikkert hadde fotlenker å slepe på. Det var en ovn i oppholdsrommet den gang, så vaktene kunne passe fyren, samtidig som de holdt øye med fangene. Flere "berømte" tyver har sonet sine dommer her i fengselet, blant annet Ole Høiland og Gjest Baardsen. Fengselet var i bruk helt til 1980-årene, da som fyllearrest.



Mestertyven Ole Høiland rømte fra fengslet

Ole Høiland var stortyv og meget omtalt i samtiden. Han var særlig kjent for sine mange rømninger og sine dristige tyverier, blant annet innbrudd i Norges Bank. Høiland vokste opp i fattige kår og utviklet tidlig en evne til å kombinere kriminelle handlinger med folkelig sympati. Han ble nok sett på som en folkehelt i Indre Agder, hvor han kom fra, men også som nasjonal mestertyv. Både han og Gjest Baardsen var kjent for å stjele fra de rike og gi til de fattige.



På Vest-Agder Museets hjemmeside kan vi lese;

"Ole Høiland i fangeprotokoll fra 1817. Eier: Arkivverket.

Noe av det som nok fascinerte i samtida, var Ole Høilands evne til å bryte seg ut fra omtrent alle fengsel han satt i. Noen steder var det tilstrekkelig å knuse et vindu eller brekke opp noen gulvplanker for å komme seg ut. Arresten i Mandal burde være langt verre. Det var der han tilbragte jula 1816, men nyttårsfeiring ble det ikke noe av i Mandal. 27. desember rømte han, fra ei fengselscelle i ei solid murbygning oppført av den britiske byggmesteren George Johnstone i 1783-84. Bygget hadde blitt reparert og utbedra allerede på 1790-tallet, så å bryte seg ut herfra burde ikke være en enkel sak. Arresten i Ytre Sandgate hadde i kjelleren tre arrestkammer til forvaring av «livsfanger», med kramper i veggene og brisker til å sove på. Her ble Ole Høiland innsatt".


En fengslende og annerledes overnattings-opplevelse

Etter en veldig god natt, drar både fisker'n og franskmennene. Det er lørdag og jeg er "lakse-enke" og det er en dag jeg nyter, helt alene hvor jeg kan tusle rundt i den alltid hyggelige byen Mandal, med shopping og kafébesøk. (Sånn er det hvert år.) Det er jo litt stusselig å sitte på cella eller oppholdsrommet alene, så etter bytur og et opphold i bakgården, pakker jeg sekken og går til Sjøsanden, gjennom Furulunden, med kaffe og en god bok.


I kveldinga kommer det nye "fanger" til celle 1. Denne gangen er det far og sønn som er på sykkeltur fra Danmark til Bergen. Dette opplegget med et gammelt fengsel som hostel og som ligger lett tilgjengelig på airbnb er veldig bra og gir folk muligheten til å oppleve og tenke seg hvordan det var å sone i et fengsel for lenge siden.


Det gamle fengselet i Mandal - nå åpent som hostel på Airbnb.

Søndagen og dagen for "løslatelse" kommer brått, og vi forlater det gamle fengselet og byen og syns vi har hatt et trivelig opphold og med greie medfanger. Kanskje vi kommer tilbake for å sone igjen senere, - hvem vet?




Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page