top of page
Forfatterens bildeLadybird

Gamlebyen i Fredrikstad - bydel med sjarm

Oppdatert: 14. aug. 2019

Det er noe spesielt med gamlebyer, - det oser liksom av gammel elde og sjarm, og livet til generasjoner ligger skjult i brostein, vollgraver, byporter og gamle, vakre bygninger. Her er det mye levd liv, og tenk om alle disse steinene kunne tale... Gamlebyen i Fredrikstad er en av Norges mest populære attraksjoner, og et sted du bare må besøke hvis du er på disse kanter.

Jeg har vært så heldig at jeg har besøkt gamlebyen i Fredrikstad to somre på rad. Kombinert med sommerstevnet til Oase, som har vært i Kongstenhallen like ved Kongsten fort, har jeg fått rusle rundt i denne gamle delen av Fredrikstad. Her er det virkelig vakkert og sjarmerende!


Voldporten og Vindebroen inn til Gamlebyen - en historie for seg

Vindebroen var fram til 1906 den eneste adkomsten til Gamlebyen fra øst. Tømmeret på broen har blitt skiftet ut flere ganger opp igjennom årene. Ser du gamlebyen fra lufta, ligger vollgraven rundt som en "halv stjerne", - og er fantastisk flott.


Når du går over Vindebroen kommer du til Voldporten, som er en av Fredrikstads festningsporter. Grunnvollen ble lagt i 1664 og ble ferdig i 1695. Porten var hovedinngangen fra landsiden helt til 1906, da de fylte ut så de fikk vei over vollgraven. På innsiden, mot gamlebyen, står vaktbua, hvor alle måtte passere.



Rusler du over broen får du med deg alt fuglelivet som er ved elva. Her ved broen kan du mate endene, og visste du at det er geiter her også? De bor i et hus ikke langt fra endene, rett ved lekeparken. Her er det gangstier og gressbakker hvor du kan slå deg ned, og det er også en Glasshytte med utsalg like ved broen.


Når du vel er igjennom Voldporten åpner den hyggelige gamlebyen seg, og du kommer rett inn i gågata.


Gamlebyen - en populær attraksjon

En av Norges mest populære attraksjoner, og turistene svikter ikke. Er du i Østfold må du bare hit. Selv om gamlebyen har et historisk miljø, og er fredet av Riksantikvaren, (hele 58 bygninger er fredet), vil det ikke si at byen er "dø". Nei, - her er det liv og røre. De gamle bygningene huser mange små butikker hvor du kan få kjøpt kunst, håndverk, design, gamle antikvariater, møbler og rariteter. Fra "Mormors kafé" lukter det ferske bakervarer. Her er gjestegiveri og spisesteder inne i små, koselige bakgårder. Og midt i gågata er det dekket til langbord, så det er bare å ta med seg kaffekoppen og slå seg ned. Ja, - dette her må du bare oppleve selv!



Markedsdag på lørdager!

Er du så heldig å komme på en lørdag, kan du få med deg markedet på det koselige torvet.

Nordens eldste festningsby er ikke bare veldig godt bevart, den er også sprell levende. Butikkene, galleriene og kaféene syder av liv, og gammel historie blir som ny når 1700-tallet møter nåtiden. Folk rusler rundt, handler litt, spiser is og bare koser seg.



Festningsbyen er grunnlagt av Kong Fredrik II

Gamlebyen ble grunnlagt i 1567 av Kong Frederik II. Gamlebyen regnes i dag som Nordens best bevarte festningsby. Fredrikstad ble den første norske byen som ble grunnlagt etter middelalderen og den første som kongen tillot å oppkalle etter kongen selv. Gamlebyen i Fredrikstad, med sin unike bybebyggelse innenfor de velbevarte festningsverkene fra 1660-tallet, gjør den til Nord-Europas best bevarte festningsby. Den regnes også som Norges første renessanseby. Tvers overfor Gamlebyen, på Isegran, ligger et privat borganlegg. Jeg må innrømme at jeg ikke har vært i selve Fredrikstad, men har hørt at byen er fin, og det som er supert her er at det går gratis ferjer til og fra Gamlebyen, til ganske så sent...


Da vi var her i sommer, hadde byen også sin store skutefest; "Tall Ships Races", hvor fantastiske seilskuter fra hele verden gjestet byen. Visstnok et fantastisk skue. Jeg fikk bare med meg den norske tremastede stålbarken "Statsraad Lehmkuhl", der den lå majestetisk ved land, og tok imot skuelystne som ville på besøk.


Barnas Gamleby

Gamlebyen har også mye moro for hele familien. Du kan besøke Gamlebyen Modelljernbanesenter, som har 400 meter med skinner og Märklintog i mange varianter, som tøffer rundt gjennom tunneller, i taket og under gulvet.


Du kan også reise tilbake i tid. På Fredrikstad Museum, i Tøihuset, kan alle lære historien om Fredrikstad på en morsom måte. I historiebaren "Bar 1567" serverer bartenderen spennende små historier. I 2. etasje kan du reise med tidsmaskinen, og lære om hvordan de levde i tidligere generasjoner.


Kongsten fort, like ved Kongstenbadet

Rett utenfor Gamlebyen ligger Kongsten fort, Kongstenbadet og industri -området Øra, med et fuglereservat ut mot elvedeltaet. Et spennende område av gamlebyen. Så på varme dager kan det være lurt å ha med badetøy! Kongstenbadet er et populært sted, og det var ofte lange køer for å komme inn, iallfall så lenge vår sommerfestival Oase varte.



Gressbakkene rundt Kongstenbadet var dekket med campingvogner og telt, og en dag tok Erle og jeg en tur for å utforske fortet, som er over 300 år gammelt, og som troner på høyden og har overoppsyn over hele campingplassen. Hva skjuler seg der oppe?


Gitterporten er inngangen inn til Kongsten Fort, med Christian 5s monogram fra 1685 innhugget.

Kongsten fort ble oppført i årene 1682-1685, og er et frittstående verk som hører til Fredrikstad festning. Generalmajor Johan Caspar de Cicignon hadde planer og fikk bygget fortet. Det ble bygget på den lille klippen Galgeberget, 500 meter øst for Gamlebyen. Fortet ble bygget etter det italienske befestningssystem, omgitt av høye murer. Fortet fikk navnet Christiansten Fort etter kong Christian Vs besøk i 1685, men skiftet snart navn til Kongsten.


Fortet har bygninger som gjorde at de kunne klare seg lenge om de måtte søke dekning; Her var det kommandantbolig med underjordisk kjeller, og med fluktmuligheter. Her var proviantmagasin, brønnhus og vaktstuer. Fortet hadde 10 underjordiske rom, som kunne ta opptil 200 mann, og Kongsten fort var bl.a. kjent for sine underjordiske ganger.


Det var langt ned til campingplassen og taket på Kongsten-hallen.

Selv om fortet ligger oppe på en høyde, så er den ofte skjult bak bygninger og svære eiketrær om man ankommer Gamlebyen, så Kongsten blir fort "glemt" i begeistringen over Gamlebyens forførende brosteinsgater og vakre arkitektur.  

Det var spennende å gå rundt på fortet å kikke på gamle bygninger, kanoner og vinduer med sprinkler og med store jerndører foran. Litt «skummelt« var det også, for en på fem år. Dette er et flott sted med mye historie, så ta gjerne turen hit. Fredrikstad vi kommer gjerne tilbake!


Solnedgang ved Kongsten-badet og -hallen.







199 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page