Et sted som har pirret nysgjerrigheten min i flere år nå, er skulpturparken Kistefos, som ligger på Jevnaker, like ved Hadeland. Jeg liker å rusle rundt og se på skulpturer i det fri, så disse parkene rundt om i Norge fascinerer meg. Sommerturen i år går via Jevnaker, opp langs Randsfjorden til Dokka og Brimi-land, tilbake over billedskjønne Jotunheimen, før vi er tilbake på østlandet. Så da er det ikke tilfeldig at vi har plotta inn første stopp nettopp på Jevnaker og Kistefos, med overnatting på vakre Thorbjørnsrud Hotell ved Randsfjorden.
Vi ankommer Kistefos Museum og finner parkeringen i sør, det er midt på dagen, og vi har god tid til å rusle rundt. Det er ikke mye folk å se på denne kanten, og vi begynner med det samme på løypa og går mot venstre, hvor vi ser "The Twist" i det fjerne.
Nederst til venstre; Free to Frolic, av Philip King. Nederst til høyre; The Twist, den spesielle broen, som alle tenker på når de hører om Kistefos.
Inngangen er nokså grå og anonym, men vi ser en kar som stirrer inn gjennom et lite hull i veggen til høyre for inngangen, og skjønner at det er første skupturen. Den er laget av Elmgreen & Dragset, og har fått tittelen "Points of View, Part 1". En vakker kar, men med en heller trasig utsikt... Kunne han ikke heller bli med inn i parken enn å stå der og glo?
The Twist - bygget som alle må se
Vi kommer til brua, som er et galleri, men også en skulptur der den vrir seg i en snedig formasjon over Randselva. Det 1000 kvm store bygget svever nesten over elva i et 60 meter langt spenn, og skrur seg på midten. Bygget er designet av stjernearkitektene. i BIG - Bjarke Ingels Group, og har vunnet en rekke priser for sitt spetakulære design, står det å lese på brosjyren vi fikk utdelt ved inngangen.
Her i underetasjen i The Twist møter vi nok en kjekkas som står og kikker, og denne gangen har han utsikt til alle de besøkende som titter ut på elva. Points of View, Part II, Elmgreen & Dragset.
Ingenting virker rett på innsiden av bygget, men det rare er at det bare er en illusjon.
Det morsomme er at selv hva øyet oppfatter består The Twist kun av rette linjer. De lange aluminium- og trepanelene er vridd som i en kortstokk, slik at det dannes en viftefasong. Illusjonen er at du ser kurver overalt, men i virkeligheten er alt rett. Veldig rart, men veldig morsomt!
"Tanken er at du tar en rundtur. Du må gjennom kunstutstillingen, uansett hva det måtte være, for å se hele parken. Det nye galleriet binder hele stedet sammen". Eier Christen Sveaas
Kistefos Træsliberi ligger vakkert til ved Randselva
Vi krysser elva via The Twist-brua og kommer over på andre siden av Randselva. Her er det laget fine spaserveier, og det er lett å komme fram for alle.
Kistefos var en gang et. levende industrisamfunn som produserte tremasse til det norske og europeiske papirmarkedet. A/S Kistefos Træsliberi ble opprettet i 1889 og var i drift frem til 1955. Bygninger og produksjonsinventar er bevart nærmest komplett. Dette er Skandinavias eneste intakte tremassefabrikk, hvor besøkende kan få et unikt innblikk i moderne industrihistorie.
Kistefos ble grunnlagt av investor og kunstsamler Christen Sveaas i 1996, for å minnes tresliperiet hans bestefar bygde her ved Randselva. En gave til alle som er glad i kunst, historie og naturen.
Ute i elva, på en haug av rullestein, hviler skulpturen S-Curve, av Anish Kapoor. Hvis du ser godt etter kan du se deg sjøl der du skuer utover, og så er det opp ned på motsatt side.
The Ball - Ilya Kabakov
Det er morsomt, det er imponerende, - og så perfekt i sitt rette element! Den store granittballen, som holdes oppe av tre sterke mannfolk.
Veien til stillhet
Litt opp i bakken, står 460 høyglanspolerte triangulære søyler i rustfritt stål, med det spesielle navnet "Veien til stillhet", laget av kunstneren Jeppe Hein. Søylene bukter seg nedover bakken og ender nederst med et fontenesystem, mosaikkgulv av norsk skifer og steiner fra Kistefos-eiendommen. På en benk, under bjørketreet, kan du nyte utsikten og stillheten.
Og ved nærmere ettersyn, kan du faktisk gå inn i den... Det finnes en vei der inne... til stillheten... kanskje? Det er en slags labyrint, og Hein ble inspirert av vannet og energien fra kraftverket, som han ønsker å formidle til publikum. Og han er også opptatt av spørsmålet... "hvor befinner vi oss, - hvor er vi på vei?", står det å lese på hjemmesiden til Kistefos.
Ungene elsker fontenen, som benyttes til å bade i om sommeren, og da spørs det om det er så stille der inne!? Men en god plass for hele familien, - det er det...
Oppe i lia ligger tegnestiftene!
Litt oppe i skråningen ligger noe som for meg ser ut som noen kjempestore, fargerike tegnestifter. Kunstnerne Claes Oldenburg & Coosje van Bruggen har kalt kunsten "Tumbling Tacks", - og da skjønner jeg at det er nettopp det; tegnestifter, til minne om papirindustrien som var…
Skulpturen i midten har navnet "Face off" av Lynda Benglis. Hun var på besøk på Kistefos, og lot seg inspirere av landskap og atmosfære, skandinavisk mytologi og folklore. Skupturen kan tolkes som delvis frosset foss, delvis en kjempe. Den må nok sees fra forskjellige vinkler.
I 2014 ble skulpturen "Slektstrea og Genbanken" avduket. Kunstneren er Per Inge Bjørlo.
Tid for en pust i bakken
Midt i skulptur-parken ligger kaféen, så nå er det tid til en liten hvil, med påfyll av vått eller tørt… I dag er det god temperatur og fint vær, så valget vårt er ikke vanskelig; is! Like bak oss er Kistefos Lekepark, så her blir også de yngste tenkt på. Det er bare å leke i vei!
På plassen utafor kaféen står statuen "Bent of Mind", av den britiske kunstneren Tony Cragg. Den fem meter store statuen er to profiler, som hele tiden endrer seg ettersom man beveger seg og ser dem fra forskjellige vinkler.
Utenfor Butikken, i et stort blomsterbed, står det noen vakre skulpturer, som rett og slett er digre vaser. Kunstnerne er ingen ringere enn Magne Furuholmen; "The Brightright" og Kjell Nupen, med "Mediteraneo". Krukkene fremstår som en blanding av maleri og skulptur.
Vi følger veien opp bak lekeparken, og finner to spesielle skulpturer; til venstre "I'm alive" av Tony Cragg. Det ser ut som en skapning som bukter ser bortover. Hva jeg ser? Jo, kanskje en sædcelle som svømmer i vei... Skulpturen til høyre er også laget av briten Tony Cragg. Han har hele fire skulpturen i parken.
Vi titter innom Brannhuset, med utstyr og like bortenfor vises bilder av familien som eide bruket og kjøredoninger de brukte den gangen på slutten av 1800-tallet. Det var tider det - med hest og karjol.
Octopus - rett fra Randselva?
Vi har kommet til elva på motsatt side og følger veien nedover igjen En stor blekksprut i bronse breier seg utover på gresset ned mot elva.
En av norges mest internasjonale billedkunstnere, Bjarne Melgaard, har laget denne vakre bronseskulpturen "Octopus". Med sine fangarmer delvis over og under jorda, skal det se ut som den akkurat har kommet opp av Randselva.
"Elve-menneskene"
Like ved ligger noen rare, vridde former i bronse, som bærer det spesielle navnet "River Man". Hva er dette? Da jeg undersøkte hjemmesiden og fant fram til akkurat disse skulpturene av A. Kassen, står det å lese at "River Man’ er formelig skapt av elven. Da verket skulle lages slapp kunstneren flytende bronse direkte ut i Randselva på tre ulike steder. Den glødende bronsen stivnet i møtet med den kalde elva, og underlige former ble skapt. Deretter ble tre av formene valgt ut og gjenskapt i stor størrelse. Da skjønner jeg navnet; "Elve-menneske".
Nede ved det gamle tresliperiet, stigende opp av vannet, kommer en rød- og hvit-prikkete langarmet skulptur, laget av den verdensberømte, japanske kunstneren Yayoi Kusama. Skulpturen har fått navnet "Shine of Life", og er den største som er laget av Kusama i Norden. Verket er laget for Kistefos, og er inspirert av naturen, vann og industrien her.
Energy-Matter-Space-Time
På en liten høyde står det som ser ut som en kjempestor glassbolle, laget av den engelske kunstneren Petroc Sesti. Den store beholderen er fylt med mineralolje, og det du ser er en virvelsøyle som flytter seg nedover og blir sterkere og sterkere til lenger ned den kommer. Dette er visstnok en blanding av avansert teknikk og kunst, står det på Kistefos sin hjemmeside.
Bildet i midten øversten; "Female Torso" av Fernando Botero. Til høyre; "Castor & Pollux" av Tony Cragg.
Vi går forbi Nybruket Galleri, og utenfor sitter en godslig bjørn, tilsynelatende. Det ser ut som han har satt seg rett ned på bakken, på et teppe, men ser du bak han, har den krevd sitt offer. Under den stikker det nemlig fram et par menneskeben. Dette ligger det tanker bak... (Les på hjemmesiden til Kistefos.) Bjørnen; "Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill" er laget av kunstneren Fredrik Raddum i 2013.
"All of Nature Flows Through Us"
Med en tro kopi av Christen Sveeas' iris, har kunstneren Marc Quinn ført elven gjennom øyet, og dermed understreker kunstneren den direkte koblingen mellom mennesket og naturen, og han oppfordrer oss til å ta ansvar for naturen og våre omgivelser!
Vi er tilbake ved bilen, og besøket vårt er over for denne gang. Men i ettertid ser jeg at det er mye vi ikke fikk med oss, så kan hende vi tar turen en gang senere. Jeg ser at det går an å kjøpe årskort, og det er nok ikke dumt, for ettersom årstidene skifter, endrer skulpturene utseende, og nye utstillinger og skulpturer kommer også til. Dette besøket anbefales!
Snart er vi tilbake på veien som fører oss til gamle og ærverdige Thorbjørnrud Hotell. Noen få minutter og vi er framme...
Thorbjørnrud - hotellet med sjel og sjarm
Vi ankommer hotellet og kjører inn gjennom en lang alle. Hotellet ligger for seg selv, og jeg kan forstå at dette engang har vært en stor herregård her på Jevnaker.
Thorbjørnrud hotell ligger idyllisk til, rett i strandkanten til Randsfjorden, og stedet bærer preg av å være en staselig, gammel bygning, med mye historie og sjel. Det nydelige, hvite hovedbygget viser seg å ha vært selveste direktørboligen til Hadeland Glassverk. Men gården hvor hotellet ligger i dag, har en lang og allsidig historie, og kan spores tilbake til 1300-tallet.
Hotellfløyen ble bygget på i 1980-årene, og her er det mye glass og lys, slik at gjestene skal få utsyn til den vakre hagen og Randsfjorden. Her er 82 rom og hele 14 konferanserom i forskjellige størrelser.
Hotellet er som hjemmesiden deres sier, et levende, fargerikt og inspirerende hotell, med mye kunst og har en frodig hage, i tillegg til et eget rom hvor barna kan få sitte med lego og sine ting. I hagen er det en inngjerdet avdeling med glamping-telt, ned mot fjorden, så her er det overnatting for enhver smak.
Etter å ha installert oss, tar vi en runde rundt på området, og vi er enige om at dette er et vakkert sted, som har en egen fred og ro over seg...
Denne morsomme kunsten kan du finne hvis du ser deg omkring på hotellet...
Hotellet med tilgang til strand og vakker natur!
En solrik julidag ved vakre Randsfjorden.
Her kan du ta deg en spasertur, eller kanskje et bad før frokost?
Middagen i dag inntas i "Direktørboligen"
Hotellet har egen kjøkkenhage, og kjøtt og meieriprodukter som de ikke produserer selv, er kortreist. Vi gleder oss til en smaksopplevelse med sesongens råvarer.
Før dagens middag booker vi bord i den ærverdige Direktørboligen, som fungerer som selskaps- og restaurantlokale. Her finnes også en restaurant med à la carte.
Vi blir anvist bordet vårt, og har valgt tre retter fra en fast Sommermeny. Til forrett; lettrøkt kalveterrine med pepperrotsaus, mikrogrønt og revet pepperknol fra Thorbjørnrud ysteri. Hovedretten er rosastekt andebryst med potetfondant, gulrotpure, broccolini og solbærsaus, med en klassisk pannacotta, jordbæroulis og karamellisert rabarbra til dessert. Her nytes det...
Hotellet er virkelig noe eget, har sjel og sjarm, og servicen er god. Her har de mottatt miljøfyrtårnsertifikat og tar bærekraft på alvor. Thorbjørnrød hotell anbefales på det varmeste!
For oss går veien og sommerferien videre mot Brimiland!
Comentarios