Hver eneste sensommer, når laksesesongen er i gang, dras Fisker'n mot sør og Mandals-elva. Og "lakse-enka" får ofte være med. Mandal er vakker, men vi tar det som en sørlands-tur og tar alltid en stopp langs veien, for koselige sørlands-byer er det mange å ta av. Dette har faktisk blitt en tradisjon.
Grimstad - byen med de go'e gulrøttene!
Vi setter oss i bilen og vender ryggen til Kragerø og nesen mot det blide sørland. Veien blir kortere og kortere, siden det er ny fire-felts vei mellom Tvedestrand og Arendal. I år tar vi stoppen og lunsjen i Grimstad, og det er ikke første gangen. Jeg tror Fisker'n er litt forelsket i den byen, i allfall så elsker han grønnsaks-torvet ved Odden-senteret. For om vi ikke tar oss tid til å stoppe i selve byen, blir det alltid en kort stopp der, for å kjøpe gulrøtter, - mange gulrøtter!
Grimstad - "Sørlandets perle"
Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen; det er mange perler rundt i verden! Det sies at Grimstad er "sørlandets perle", men den kalles også "dikternes by", for å markere at to av våre aller mest kjente forfattere, Henrik Ibsen og Knut Hamsun, har bodd i byen.
Jeg trodde at byens navn kom av "grim stad" (stygg by), men heldigvis så betyr ikke navnet det. Men derimot kommer navnet av gårdsnavnet Grøm (av elvenavnet Gro(a) som betyr "elva som vokser fort") og stad er gammelnorsk og betyr stø eller landingssted. Selve byen er ikke så gammel, den var 200 år i 2016, men stedet Grimstad er mye eldre. Det er nevnt allerede på 1500-tallet, og var et strandsted, bebodd av sjøfolk og fiskere.
Byen er superkoselig og er en attraktiv turistby. Her er det trange gater, koselige sørlandshus og mange hyggelige spisesteder. Folka er blide her også, der de inviterer oss inn på en forfriskning eller noe å spise. Og de har en herlig dialekt. Vi nyter en deilig lunsj på "Herlighed", og det smaker akkurat det; herlig!
Så bærer det ut på veien igjen og neste stopp er Mandal og overnattingsstedet vårt, som i år er litt spesielt. Vi skal nemlig inn til "soning" i Mandal gamle fengsel, eller "The Old Jailhouse", hvor både Ole Høiland og Gjest Baardsen har sittet som livstidsfanger. Det skal jeg love deg blir fengslende. Du kan lese om det her.
Mandals-elva og laksen venter...
Så går turen til Marnadal og Mandals-elva. Det er fortsatt tidlig på ettermiddagen, og vi ankommer det faste stedet i sone 3, hvor "laks-enka" parkeres. Fisker'n rigger seg til med stenger, mark og fluer, og får på seg fiskevesten og vadere. Fiske-kortet for to dager i sone 3 er kjøpt og betalt, så nå er han klar.
Jeg finner fram stolen min, og får med meg sekken med alt jeg kan komme til å trenge for en ettermiddag og kveld alene ved elva; termos med kaffe, mat, litt sjokolade og nøtter, strikketøy, en god bok og selvfølgelig mobilen, i tillegg til tykke klær, for det kan bli kaldt.
Alt må klaffe
Å skulle fiske etter laksen, er ikke bare bare. Det må planlegges og det må sjekkes både det ene og det andre. For det første er det ikke lov å fiske laks før 1. juni, - da går startsskuddet, og da kribler det i hele kroppen på Fisker'n og fiskebørsen sjekkes titt og ofte. Får de noe nå - er det noen vits å dra ned? Det hele avsluttes 31. august, og det blir ofte mer enn en tur til elva også. Og det finnes jo flere elver! Tovdals-elva og Audna til og med, så det er en travel tid.
Men det er ikke nok med at det er lov å fiske, - det må også sjekkes om det er for høy eller for lav vannstand! Og viktig er det å passe på at du ikke får mer enn to laks pr. dag, for det er døgnkvota. Ellers er Mandals-elva en del av Mandalsvassdraget og er delt opp i soner for fiskerne. Den renner ut i den nasjonale laksefjorden Lindesnes - Mannefjorden. Elva renner gjennom kommunene Audnedal, Marnadal, Mandal, Åseral og Bygland. I juni til august mysser det av fiskere her, i alle fasonger. Det er mest dansker og tyskere, - også nordmenn da, som kanskje er i mindretall?
Lakse-enke for en dag!
Det er litt spesielt, det å være lakse-enke. Jeg blir liksom parkert her, og Fisker'n forsvinner. Ofte tar han med seg bilen og drar lenger ned i elva og da sitter jeg der alene i stolen ved elva. Ofte kommer det andre laksefiskere forbi, og de glor veldig og lurer nok veldig hvorfor jeg sitter der og strikker, leser og drikker kaffe. Kunne ho ikke funnet seg et annet sted å sitte, liksom? Men jeg trives med det jeg, og det har på en måte blitt et høydepunkt for meg også dette, å sitte der å ha alenetid, som det så populært heter i våre dager.
Lakse-enka - nødskrik fra en tørrfrue
For noen år tilbake fikk jeg en bok av Fisker'n, nemlig med tittel som over, "Lakse-enka - nødskrik fra en tørrfrue" - skrevet av selveste Ingrid Bjørnov. Det var fornøyelig lesning, og jeg kan bare anbefale den til andre lakse-enker. Du får deg iallfall en god latter! Her kommer et sitat fra boka:
"I motsetning til fotball-enker, slipper lakse-enker å stå langs elvebredden og heie. De må verken ikle seg syntetiske supporter-skjerf eller synge oppmuntrende sanger om fisk. Til gjengjeld lever de i skyggen av et underlig kjærlighetsforhold. For vel er kvinnen myk og varm, men hennes nærvær kan ikke måle seg med følelsen av å holde en kald, sleip, sprellende laks i armene".
Jeg koser meg, lenge og vel, men må innrømme at når jeg får utslett på armene etter all strikkinga, og mørket begynner å sige på så jeg ikke lenger kan se hva jeg leser, da begynner det å røyne på. Det blir rått og kveldsbrisen setter inn, jeg er lei og kald og vandrer fram og tilbake langs elvebredden og når jeg må slå floker for å holde varmen, da speider jeg langt etter Fisker'n. Nå må han vel komme snart? Og det hender han kommer innom, bare for å sjekke liksom, og for å vise fangsten sin, og da er han ikke så lite stolt. Det er moro!
Og plutselig kommer han slentrende; med fisk! Ja fisk blir det denne kvelden; en på 1.4 og en stor rugg på 5.5 kg. Fisker'n gliser og er fornøyd! (Tok også med bilde av fangsten for to år siden på 6.5 kg - bildet til høyre.) Så en kan være heldig og få uttelling etter et besøk i elva. Men det er mye jobb, og en må ha stooor tålmodighet!
Det blir skikkelig mørkt før vi vender nesa mot Mandal igjen, og da er jeg glad vi allerede har sjekket inn i fengselet vårt og har redd opp i cella.
En dag i vakre Mandal by
Neste dag da jeg våkner har Fisker'n allerede vært i elva en stund. Jeg har hele dagen for meg selv, og skal være lakse-enke i dag også, men i dag blir det shopping og kafe-liv i steden, og det er alltid moro. Vi har "med-fanger" på celle 1, så jeg sitter litt i "luftegården" og leser, og inntar frokosten når de er ferdig med soninga si.
Langs Nordsjøvegen finner du Mandal
En lærer stadig noe nytt, og ikke visste jeg at kysten fra Haugesund til Kristiansand heter Nordsjøvegen. Mandal betyr ikke annet enn "Marnardalr", fra gammelnorsk, der førsteleddet er genitiv av et elvenavn. Da vet du det.
Eller har jeg sakset fra Mandal kommune sine hjemmesider, og der står det å lese: "Mandal er Norges sydligste by, og en av Sørlandets eldste. Mandal ligger i utløpet av Mandalselva og har en rik historie med laks og tømmer. Deler av byen bærer ennå preg av historiske tider med flotte, gamle, hvite sørlandshus langs trange gater. Kulturhuset Buen gir Mandal også et moderne utrykk, som gjenspeiler seg i alt kulturhuset har å tilby for store og små. Mandal er å regne som Norges Live-hovedstad med mer enn 300 live-konserter gjennom hele året. Dette merkes godt på sommeren, da mange av konsertene foregår utendørs og den store, lille byen fylles med musikk og blide ansikt".
Uventet møte med en barndoms-venninne
Jeg bare elsker å gå og rusle i gamle gater, se på husene og menneskene rundt meg. Jeg får en innskytelse til å ta av fra havnegata og gå inn i en stille sidegate, som det ikke er noe spesielt ved. Mot meg kommer tre damer gående. Plutselig hører jeg navnet mitt bli ropt, - og der står to kjente fra Kragerø, - sammen med min barndomsvenninne Brita. Å, så gøy å treffe henne igjen, som jeg ikke har sett siden ungdomsskolen. Det ble dagens overraskelse!
Ellers er det mye liv og røre i byen, rett før valget, med alle partiene på plass i gågata, innimellom grønnsaker og klesbutikker, deler de ut roser og parti-program. Jeg rusler igjennom byen og helt ut til Arena-senteret, hvor det også blir litt handel og en god lunsj på meg.
Besøk til "Bestemor"-fyret på Sjøsanden
Det er jo litt stusselig å sitte på cella eller oppholdsrommet alene, så etter bytur og et opphold i bakgården, pakker jeg sekken og går til Sjøsanden, gjennom Furulunden, med kaffe og en god bok.
Det er en egen ro her ute ved havet. Det er mange som benytter seg av tur-stiene gjennom Furulunden, og jeg er ikke alene der jeg sitter på benken ved Bestemor-fyrlykta. Et vakkert sted og mye å feste øynene på.
Da det nærmer seg kveld kommer Fisker'n tilbake, uten fisk i dag. Det bringer kanskje lykke å ha med seg lakse-enka? Vi nyter et fantastisk måltid på restaurant "Provianten", som forøvrig brygger sitt eget øl. Vi spaserer gjennom stille bygater, tilbake til cella vår. En natt til og så løslatelse. Mandal innfrir som alltid!
Kanskje du også vil se hvor vi overnattet? Eller sonet i to dager får vi heller si! :) Les her.
Comentarios