Den lille byen Nerja, ligger på sør-østkysten av Spania, ved den delen av Andalusia som kalles "Costa Tropical". Fjellkjeden Sierra Nevada beskytter kysten her, og derfor har området et tropisk mikroklima. Det byen er mest kjent for er nok klippe-avsatsen "Balcon de Europa", som henger ut over middelhavet, og har en fantastisk utsikt over havet og strendene nedenfor.
Jeg har alltid likt Spania, men har bare besøkt noen få steder; Barcelona, Calahonda, Ronda og den lille landsbyen Mijas. Nå kan jeg også legge til favorittstedet til nå; Nerja.
Min venninne Unni og jeg har planlagt i lang tid, og endelig har vi landa på den pittoreske lille byen Nerja. Jeg har brukt tiden godt i forkant, som alltid når jeg skal ut å reise, til å lese meg opp på info og blogger på nettet, og det ser ut til at vi har mye å glede oss til. Her er det flotte strender, vi kommer til en koselig liten by som har klart å holde på sjarmen og mange restauranter som er kjent for god mat.
Smart med ventende taxi-sjåfør i ankomsthallen
Vi ankommer Malaga utpå ettermiddagen, og noe av det lureste jeg har gjort på forhånd, er å bestille transfer fra flyplassen til hotellet i Nerja. Det går busser selvfølgelig, men du ankommer sentrum, og da er du like langt, og må kanskje ta en drosje til hotellet likevel. Nerja ligger litt over syv mil langs kysten fra Malaga, og turen tar ca. 50 min. Vi betaler i underkant av NOK 600,- pr. person t/r, og det er det verdt. I tillegg kjører vi Mercedes!
Vi nyter utsikten langs kysten, og landskapet er vakkert; med vann på den ene siden og den lange andalusiske fjell-kjeden på innsiden. Tiden i bilen går fort, sjåføren er pratsom og forteller om løst og fast om ting vi ser langs veien og gir oss også litt info om Nerja. Vi ankommer den lille fiskerlandsbyen på "Solkysten"sent på ettermiddagen, og etter å ha avtalt at han henter oss på avreisedagen, blir vi og koffertene satt av utenfor hotellet. (Det er første gang jeg har fått bekreftelse på sms når jeg har bestilt transport, litt i forkant både på ankomst- og avreise-dagen. Imponerende service!)
Hotel Perla Marina - 4* strandhotell
Hotellet består av to bygninger, og vi syns vi er heldige som har fått twin-rom med balkong og sjøutsikt i bygningen som ligger 50 meter fra sjøen. Vårt rom er i den gamle delen, litt slitt, men stort, ca. 20 kvm, veldig greit og rent, og det er det viktigste. Den nyeste delen, hvor frokostrommet ligger, er på den andre siden av veien, like innenfor. Der er det også svømmebasseng på taket, med solstoler og kjempeutsikt.
Vi starter med å låse oss ute - på balkongen!
Rommet vårt ligger helt i enden av bygningen, i tredje etasje, inn mot en hjørnevegg. Det er 27 grader i lufta, så etter at vi har pakka ut, setter vi oss på verandaen for å slappe av litt. Vi henter det vi trenger og lukker døra etter oss, så det fortsatt kan være svalt på innsiden.
Men uppps... Det vi ikke oppdager før vi skal inn igjen, er at det ikke er håndtak på utsiden i det hele tatt!!! Vi er faktisk låst ute! Er'e mulig!? Det er greit at det er innbruddssikkert her, - men det bør faktisk kunne gå an å lukke døra hvis vi sitter ute. (Og mobilene ligger på innsiden!) Etter mye rop, latter og hoing får vi til slutt kontakt med en dame som ligger nede ved bassenget. Ho forbarmer seg over oss og går til resepsjonen og sender opp en hjelper. Det ender bra, - men etter det har vi alltid noe liggende i dørsprekken når vi sitter ute, for dette kan godt skje igjen!
Har du vært ute for noe lignende?
Vi koser oss mye ved hotellet, men det er finere strender på andre siden av sentrum, og vi liker å vandre litt rundt og gjøre oss kjent, så dagene går fort.
Rusletur langs strandpromenaden - mot sentrum
Rett på nedsiden av hotellet går strandpromenaden. Den går helt bort til Balcon de Europa, utsiktspunktet midt i byen. Folk spaserer, tar sin daglige trimtur, eller bruker veien for å komme til strendene eller sentrum. Og strender er det flere av her. Langs strandpromenaden på vår side av utsiktspunktet er det flere spisesteder og bak ligger hotellene.
Vi rusler mot byen, og stopper ved en grønn park, med trapper opp; "Plaza Fabrice de los Cangrejos". Det virker som dette er et populært sted, for på kveldene er det fullt av folk her og restaurantene er fulle med ferieglade folk. Bak parken, ligger en hovedgate med flere butikker, og det virker som dette er tettstedet for de som ferierer akkurat rundt her. Følger vi strandpromenaden videre, kommer vi til den store stranda Playa El Salón, som går helt bortil Balcon de Europa.
Området i og rundt Nerja har vært bebodd i tusenvis av år. Både romere og maurere har holdt til her. Denne lille hvitkalkede fiskerlandsbyen ligger ved foten av fjellkjeden Sierra de Tejadas, like ved utløpet av elven Chillar. Og vann har alltid spilt en viktig rolle i Nerjas historie; navnet stammer fra det arabiske ordet "narixa", som betyr "sprudlende kilde".
Nerja er nå en idyllisk småby med drøye 20.000 innbyggere. Den mangedobles på sommeren når turistene inntar byen, men det virker ikke overfylt her. Mange skandinaver leier eller har kjøpt seg hus i Nerja, og noen bor her mer eller mindre fast. Her er trange gater, små butikker, barer og bodegaer. En sjarmerende, rolig og ikke minst, pen by.
"Balcón de Europa" - byens hovedattraksjon
Den er ikke vanskelig å finne, - balkongen som henger utover Middelhavet - og som alle skal se. Og den er virkelig flott, med en lang promenadegate ut mot balkongen. Selve balkongen er en rundt utsiktsterrasse, som er bygd på klippene her midt i byen. Balkongen er dekorert med vakre fliser. Kanskje den til og med er laget i marmor? Dagen er vakker, - og her knipses det i vilden sky! Alle skal dokumentere at de har vært nettopp her.
Kong Alfonso XII, som besøkte stedet i 1885, ble så fascinert av utsikten at han ga det navnet "Balcón de Europa". Kongen har fått æren for navnet, men mange mener at navnet er mye eldre. De 400 år gamle kanonene kommer fra en gammel borg som lå her, og de ble brukt til å forsvare stedet mot sjørøverne som den gang herjet kysten. Balkongen blir også brukt til konserter og "fiestas" gjennom hele året.
Iglesia El Salvador - den populære barokk-kirken i Nerja
På den åpne plassen like ved Balcón de Europa ligger den vakre barokk-kirken Iglesia El Salvador. Den ble bygget i 1697 og er bygget i neo klassisk stil. Klokketårnet ble konstruert i 1724, og kirken har blitt påbygd i etapper. På slutten av 1990-tallet gjennomgikk den en større restaurering. Kirken er populær, et flott sted å holde bryllup, sikkert pga både beliggenheten og den storslagne utsikten fra balkongen like ved. Det skal visstnok være ventelister for å gifte seg her, - så vet du det...
Idylliske - trange shopping-gater
Vi har ikke nok superlativer der vi rusler rundt og ser på livet, og beveger oss inn i den ene koselige gata etter den andre. Her er det plenty av hyggelige, små butikker, for det meste familie-foretak. Klær, vesker, sko og smykker er det mye av. Her er typiske souvenir-butikker, og jeg faller for en flamenco-kjole til den minste i slekta. Vi går berserk i en klesbutikk, og jeg kommer ut igjen med hele fire florlette sommerkjoler, - og tenk tre av dem er like, bare forskjellige mønstre og farger. Prisene er rimelige, så det er lett å "ta av" her. Ellers er stedet kjent for sine vakre lær- og skinn-produkter.
Vi er fascinert av "sol-seilene" de har hengt opp over gatene, som beskytter både mot sol og regn. Tips for min lille by Kragerø, tenker jeg da, - men ikke så praktisk på vinteren med tung snø...
Nerja innbyr til strandliv
En reiser ikke til en kystby som Nerja uten å gå på stranda, og her er det mye å velge i. Det sies at Nerja har ni kilometer med strender, og i alt 12 stender ligger innenfor Nerjas kommunegrense. Mange av dem er små sandbanker mellom forrevne klipper, der det ikke er plass til så mange. På de store strendene nærmest sentrum, Playa El Salon (hit lokal-befolkningen går) og Playa Calahonda (nærmest balkongen) er det mye folk, men det avhenger også litt av sesongen. Bortenfor Calahonda (som forøvrig alltid er avbildet når du ser postkort eller kjøper kalendere fra Nerja) ligger den mindre stranda Carabeo, så kommer Carabeillo og deretter den store stranda Playa Burriana, som er den mest kjente og en veldig populær strand. Her er vannsport, restauranter og barer.
En dag på Playa Carabeo
Etter å ha sjekket ut på forhånd, drar vi til Playa Carabeo, som ligger bortenfor Calahonda. Mange overser denne stranda, selv om den ligger midt i sentrum av Nerja. Carabeo ligger i en liten bukt og er omgitt av klipper, og den eneste måten å komme dit på er via en bratt trapp, og derfor er stranda aldri overbefolket, sies det.
Det passer oss perfekt. Vi har kjøpt med oss mat, for er her det ingen restauranter. Vi går langs gata med samme navn som stranda, og finner utsiktspunktet langs veien, for her starter nemlig trappa ned til stranda.
Vi bare nyter, både varmen i lufta og vannet er godt, med 24 gode grader. Kan vi ha det bedre?
Kveldstur i Nerja - en trygg og god opplevelse
Å ta seg en tur ut etter mørkets frembrudd når en er i utlandet kan ofte føles litt usikkert, - men her i Nerja er det godt å være. Gatene er små og trange her nede rundt Balcón de Europa, men vi har ikke beveget oss så veldig langt oppover i byen, hvor det muligens kan føles annerledes. Men her, i gamlebyen, er det topp stemning, en god og lun atmosfære, butikkene er oppe til sene kvelden og det er liv og røre overalt. Det er faktisk vanskelig å få seg et bord ved uterestaurantene. Nerja er en populær by og vi nyter den til fulle...
I Nerja er det også mange gode restauranter som kan by på en helhetlig opplevelse både for øyne og gane. Maten i Nerja er typisk middelhavskost. Mye fersk fisk og tropiske frukter. Vi besøkte noen få og de kan du lese om her.
Tips til severdigheter rundt Nerja
Vi hadde flere ting på listen over ting vi ville oppleve mens vi var i Nerja, men vi rakk dessverre ikke alt.
Frigiliana - Andalucias vakreste by
Men en av dagene besøkte vi den lille andalusiske landsbyen Frigiliana, som ligger bare syv kilometer nord for Nerja, oppover i fjellet. Vi forelsket oss helt, og tror ikke vi er alene om det. Det kan du lese om her!
Dryppsteinsgrottene øst for Nerja
En av Spanias største turistattraksjoner ligger nemlig rett utenfor Nerja; en av Europas største og flotteste dryppsteinsgrotter. En guttegjeng fulgte i 1959 noen flaggermus, som bare forsvant inn i fjellet. Da fant de en stor hule, på størrelse med en katedral. Turen rundt i de fire hulene tar ca. en time, og du vil se det man tror er verdens største stalaktitt, 70 meter lang. Noen sier det er som å befinne seg midt inne i en kulisse fra "Ringenes Herre", både størrelsen og de fantastiske formasjonene vil garantert gjøre inntrykk.
Populær aktivitet - for hele familien
Noe annet som sto på listen min var "Rio Chillar". En fottur langs elveleiet Chillar er perfekt når det er på det varmeste. Her er det kjølig vann, masse skygge og flere opplevelser som venter. Du får deg en god rundtur i Sierras de Tejeda, Almijara og Alhamnas naturparker. Morsom avkobling fra strandlivet. (NB! Husk å gå med joggesko. De er stødige og de tåler vann.)
Ørne-akvedukten utenfor Nerja
Rett øst for Nerja finnes også den imponerende akvedukten Acueducto del Àguila som er en gammel bro som førte vann fra den ene siden av dalen til den andre. Den ble konstruert på slutten av 1800-tallet i romersk stil, med vakre detaljer. Den ble bygget for å lede vann til sukkerfabrikken San Joaquìn. Fabrikken er for lengst nedlagt, men akvedukten forsyner i dag landbruket med vann.
Flamenco-dans avslutter ferieuken vår
Når en først er i Spania er det vanskelig å unngå flamenco-danserne, og spesielt når man er i Andalucia, hvor denne dansen opprinnelig kom fra. Vi avslutter kvelden og uka vår nede ved bassengkanten, der de holder flamenco-show et par kvelder i uka. Her er det sang, dans, gitarspill, avløst av håndklapp og fingerknipsing. Dette kan de.
Bergtatt av atmosfæren i Nerja
Når vi oppsummerer er vi enige at vi kjente det med det samme vi kom inn i sentrum at vi var bergtatt av byen, sjarmen og den gode stemningen som er her. Det er noe med atmosfæren... Noen plasser taler liksom til deg på en spesiell måte, og Nerja gjør akkurat det med meg. Og det setter seg litt i ryggmargen, - med et ønske om en dag å komme tilbake. Det skulle ikke forundre meg om jeg gjør det...
Kanskje du også vil lese...
Comentários