top of page
Forfatterens bildeLadybird

Vi vandrer i Jesu fotspor...

Oppdatert: 1. mai 2021

Dette er stort for meg, - å reise fra sted til sted der Jesus levde og ruslet rundt da han var her på jorda. Saligprisningenes berg, Kapernaum - byen der han vokste opp, Tabgha - der brødunderet skjedde og ikke minst besøk i Magdala, hvor han med 100% sikkerhet har besøkt og talt i synagogen som de har gravd ut i dette århundre. Fantastisk!

Vi er i bussene igjen og er på vei mot Saligprisningenes berg, stedet hvor Jesus holdt sin Bergpreken. Det er ennå tidlig på dagen, og sola står høyt på himmelen.


Vi ankommer Saligprisningenes berg - eller "Mount of the Beatitudes" som det heter på engelsk. Her, helt nord i Genesaretsjøen, på Korazim-platået, mener de at Jesus holdt Bergpreken for sine disipler.


Fransiskanerkirken - med utsikt over Genesaret

Romerne eier denne plassen også, som så mange andre steder i Israel, og her har de bygget en vakker kirke, som ligger på høyden med utsikt over Galileahavet. Kirken er bygget av fransiskanerne og det er nonner som betjener kirken.


Den nåværende kirken er bygget litt ovenfor ruinene av en liten bysantisk tids kirke, som dateres til slutten av det 4. århundre. På den tiden ble det også registrert pilegrimsferder til dette stedet. De har også funnet restene av en steinsnittet søyle og et lite kloster.


Selv om de ikke med sikkerhet kan si at dette stedet er fjellet der Jesus holdt sin bergpreken, er lokaliteten til Saligprisningenes berg nokså sannsynlig, siden Jesus hadde sin base i Kapernaum, som ligger like ved.


Kirken er omgitt av en vakker, beplantet hage og skråningen strekker seg nedover mot sjøen. Vi besøker først kirken og ser på det vakre alteret, det kjente maleriet av den danske kunstneren Carl Heinrich Blochs «Bjergprædiken» («Bergprekenen») fra 1877. Jeg beundrer mosaikk-gulvet, før vi rusler nedover og finner oss en rolig plass hvor vi kan være litt for oss selv, og det ikke er altfor mange besøkende.




Her er det eldgamle trær, med enorme røtter og rikt bladverk, som gir behagelig skygge for sola. Vi setter oss på steinene i skråningen under de store trærne og Maria leser Bergprekenen fra Matteus 5. Det blir en spesiell høytidsstund, mens vi lytter til det vakre, svenske språket, summingen fra andre besøkende og fuglesangen rundt oss.


Salige er de som...


Det er så vakkert og fredelig her, så her kunne jeg gjerne ha ruslet litt rundt for meg selv, - men jeg skjønner at det er ikke rom for egentid.


Men kjenner jeg skikkelig etter, så forstår jeg at det nærmer seg lunsj. Stefan har plukket ut en fin restaurant for oss nede ved sjøen, og vi har avtalt tid, og han sier det er lurt å være tidlig ute, så vi kan sitte samlet...



Jeg er klar for å teste Peters-fisken!

Det er heldigvis ikke langt å kjøre, og vi får alle plass ute og okkuperer de fleste plassene rundt bordene her. Nå skal jeg endelig få teste St.Peters-fisken, og jeg gleder meg! Vi kan velge mellom Peters-fisken hel, eller som filet uten bein, kebab-spyd eller kylling. Jeg velger selvfølgelig fisken hel, - spiser jeg Peters-fisk så skal jeg iallfall se hvordan den ser ut!



Vi går inn og velger salat fra et rikholdig salatbord. Vannet på bordet er ikke godt, iallfall sammenlignet med norsk vann, så det blir cola-light på meg. Det er det beste alternativet, og dessuten binder det magen. Det er flere som sliter litt med magen nå. Det blir jo mye salat, og kanskje også annerledes mat enn mange er vant til, så det er kanskje ikke så rart at det merkes. Måltidet avsluttes med et fingerbøl med tyrkisk kaffe og en daddel!



Stedet ligger vakkert til nede ved stranda, så etter maten er det flere av oss som går ned dit og plukker med oss små, vakre miniskjell og sneglehus for å ta med oss hjem som minne. Litt over kl. 14 er vi igjen på plass i bussene og nå går ferden videre til Kapernaum, Jesu by.


Kapernaum - byen der Jesus hadde sitt hovedkvarter

Vi går gjennom inngangen til byen, som nå er et slags "museum". På en benk ligger en skulptur og sover... På innsiden samler vi oss og Stefan forteller litt om stedet.


Kapernaum var en grenseby med tollstasjon som lå langs en travel handelsrute. I tillegg til inntekter av toll, drev innbyggerne der med jordbruk, fiske, industri og handel. Her i Kapernaum bodde Jesus mesteparten av sitt voksne liv, og fant sine disipler i området rundt her. Han gjorde flere undere nettopp i denne byen; bl.a. helbredet han Peters svigermor og oppvekket Jairus' datter.

«Noen dager senere kom Jesus igjen til Kapernaum, og det ble kjent at han var hjemme», står det å lese i Markus 2:1.

Litt om menneskene dengang...

På Jesu tid var menneskene mye lavere enn nå. Mennene var ca. 1,60 m høye og veide omtrent 60 kg. Kvinnene var ca. 1,50 og veide rundt 45 kg. De fleste var tynne den gangen, og døde rundt 40 års alderen. Grunnen var nok mye sykdom, mange hadde malaria og de hadde mye parasitter, bl.a. i håret. I dette området var de nokså mørke i huden. (Paulus ble spurt om han var fra Egypt, og det var nok fordi han var så mørk.)


Disiplene var nok yngre enn vi har innbilt oss, sier Stefan. Peter vet vi var gift, fordi han hadde en svigermor, men hvor var kona og ungene? Kanskje var han enkemann? For det kunne ikke være enkelt å slippe alt og følge en mann i flere år. Hvem skulle da ta seg av kone og barn? De andre var nok ugifte, unge gutter på rundt 18-19 år.


Restene av Peters hus og en gammel synagoge

Her i Kapernaum lå Peters hus, mulig Jesus bodde der. Vi ser på rester av husene, som er gravd fram. Det var ikke store husene, men vi vet at gjestfriheten var stor.


Her ligger også en synagoge med store søyler med vakre utskjæringer og den ser gresk ut. Den er fra 300 år e.Kr. Den er annerledes og en motvekt til alle kirkene. Hvor synagogen var på Jesu tid vites ikke, sier Stefan. Men jeg har lest en plass at den skal ligge under den gamle synagogen, i det sørøstre hjørnet. Den skulle være bygget av svart basaltstein, som det er mye av i området her.

Vi går igjennom synagogen og ut på baksiden der vi benker oss under trærne. Johanna leser for oss om underne i Kapernaum. (Matt. 4:12 og 9:1.)



Kapernaum er også en by som får domsord over seg av Jesus, akkurat som Korazin. (Matt. 11: 20-24.) Byen ble ødelagt av araberne i år 700 og har siden aldri vært bebodd. I år 749 e. Kr. kom et stort jordskjelv over Kapernaum, Korazin og Betsaida.


TABGHA - og kirken som er kjent for det vakre mosaikk-gulvet

Klokka nærmer seg 14:30, og vi er igjen i bussene, nå på vei til Tabgha, som ligger bare tre kilometer fra Kapernaum, på den nord-vestre siden av Genesaret-sjøen. Området Tabgha er kjent i Bibelen for brødunderet som skjedde der, men det var også der Jesus viste seg for disiplene etter oppstandelsen. Navnet Tabgha er en omskrivning av det greske navnet Eptapegon. (Betyr de syv vannkilder.) På hebraisk er navnet "Ein Sheva".



Først besøker vi kirken med benediktiner-klosteret. Det er kjent for sitt mosaikkgulv med motiver av bl. annet brødunderet. En vakker og litt annerledes kirke som ble bygget midt på det 5. århundret, (450 e.Kr.) og har blitt endret og restaurert opp igjennom tidene.



"Ein Sheva" - stedet der brødunderet skjedde

Vi spaserer langs veien de 100 meterne ned til sjøen, hvor den første kirken; Peters-kirken eller "Brødunderkirken" som den også blir kalt, ble bygget på slutten av det 4. århundret.


Bildet i midten over viser at stedet her er en del av "The Gospel Trail", den populære pilgrimsveien som følger på stier der Jesus har gått. Ruten går fra Jesu barndomsby Nasaret, til Kapernaum, som er sentrum for hans virke. Denne løypa ble åpnet i 2011.



Den lille kirken ved vannet er bygd nettopp rundt fjellet der de mener at Jesus la ned de fem brødene og velsignet dem. Og fjellet, ja - det er selvfølgelig blitt alteret i kirken.

"Hvor mange brød har dere?" spurte han. "Gå og se etter!" Da de hadde gjort det, sa de: "Fem brød og to fisker."(Markus 6:38.)

Stranda der Han viste seg for disiplene etter oppstandelsen

Vi går gjennom porten som fører ned til stranda ved Genesaret. Denne stranda er spesiell, da dette er stedet hvor Jesus viste seg for disiplene for tredje gang etter oppstandelsen. Her skjedde underet med fiskefangsten, og hvor de etterpå satt rundt bålet på stranda, stekte fisk og spiste. Da får Peter spørsmål fra Jesus tre ganger om han elsker Ham. Akkurat like mange ganger som han fornektet han.


Da han hadde sagt dette, sa han til Peter; "Følg meg!"

Vi har en samling hvor Johanna leser fra Johannes 21, om da Jesus viser seg for disiplene sine ved Tiberias-sjøen. Jeg føler at vi er på "hellig grunn", hvis det går an å si det.



Vi er ikke alene her, for stadig kommer det folk som vil besøke dette stedet. Fjellet ved stranda er knudrete og spesielt, og her har folk puttet inn sine lapper inn huler og sprekker, nesten som en liten "klagemur" ved Genesaret-sjøen. Kanskje det gjør godt; - å legge igjen sine tanker og behov nettopp på denne stranda hvor alle underne har skjedd...



Det er vakkert her, og veldig stille. Tåkedisen ligger over sjøen og sola har begynt på nedturen. Vi har en plass til vi skal besøke før vi drar tilbake til kibbutzen; nemlig Magdala, hvor de har gravd fram synagogen hvor de med sikkerhet kan si at Jesus har undervist. Enda en høydare...


Fikk du med deg starten på reisen vår?

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page